Welcome to Our Website

Koç Grubu’na Bağlı Arçelik’ten Dev Hamle: Borsa’daki Yatırımcıları Bayram Edecek!

Arçelik ve Whirlpool’un çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve pişirme aletleri de dahil olmak üzere İngiltere’deki en büyük ev aletleri tedarikçilerinden oldukları anımsatılan açıklamada, yapılan incelemede iki şirket arasındaki ev aletleri anlaşmasının rekabet sorunlarına yol açmayacağının tespit edildiği bildirildi.

Şirketlerin güçlü pazar konumlarına sahip olmalarına rağmen diğer tedarikçilerin ciddi rekabetiyle karşı karşıya kalmaya devam edeceklerine dikkat çekilen açıklamada, “Arçelik-Whirlpool ev aletleri anlaşması CMA tarafından onaylandı.” ifadesi kullanıldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da 24 Ekim’de, Birliğin şirket birleşme kuralları çerçevesinde, ABD firması Whirlpool Corporation’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki ev aletleri işlemlerinin tek kontrolünün Türkiye’den Arçelik AŞ tarafından devralınmasının onaylandığını duyurmuştu.

KAP’A BİLDİRİLDİ

Şirketin KAP açıklaması şöyle;

“Arçelik A.Ş. tarafından Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbeycan, Kazakistan, Belarus ve Moğoliastan’da (“İlgili Ülkeler”) faaliyet gösteren Indesit International JSC (“IndesitJSC”) ve Whirlpool RUS LLC (“Whirlpool LLC”) hisselerinin tamamının alımı için Whirlpool EMEA S.p.A. (“Satıcı”) ile Hisse Satın Alma Sözleşmesi (“Sözleşme”) imzalanmıştır.

İşlemin tamamlanması, Sözleşme’de yer alan yasal izinlerin alınması ile devam eden incelemelerde önemli olumsuz etkisi olabilecek bir konunun gündeme gelmemesi dâhil kapanış koşullarına bağlıdır. Kapanış günü itibariyle, Arçelik, Indesit JSC ve Whirlpool LLC şirketlerinin paylarının tamamına doğrudan, bunların %100 oranında bağlı ortaklığı olan Whirlpool Kazakhstan LLP paylarına ise dolaylı olarak sahip olacaktır. Satın alıma konu şirketlerin Lipetsk’de soğutucu ile çamaşır makinası üretimi yapılan toplamda 2,8 milyon adet kapasiteli üretim tesisleri ve yaklaşık 2.500 çalışanı bulunmaktadır.

Satın alım bedeli, kapanış bilançosundaki maddi duran varlıklar, net işletme sermayesi gibi büyüklüklere dayalı olarak belirlenen üst sınırı aşmayacak olup, şirketlerin mevcut finansal bilgileri esas alındığında ilgili üst sınır yaklaşık 220 milyon Euro olarak tahmin edilmektedir. Satın alım bedeli, kapanışı takip eden on yıl süreyle yıllık olarak hesaplanacaktır. Yıllık ödemeye esas tutarlar performansa bağlı olarak ve belirli yükümlülüklerin düşülmesi ile hesaplanacak, yasal izinler ile onaylara bağlı olmak üzere, dağıtılabilir kaynakların bulunması ve yasal engellerin bulunmaması gibi koşullara tabi olarak tahakkuk ederek ödenecektir. Onuncu yıl itibariyle hesaplanan fakat henüz koşulların sağlanamaması nedeniyle tahakkuk etmemiş hisse alım bedeli, bu tutarla sınırlı olmak üzere ilave 5 yıl sürede koşulların oluşması halinde tahakkuk ederek ödenecektir.

Ayrıca, devralınan şirketler ile birlikte transfer olacak “Stinol” markasına ek olarak, “Indesit”, ve “Hotpoint” grubu markaları da devralınan şirketler tarafından İlgili Ülkeler’de kullanılacak olup, ilgili sözleşmelerin Kapanış’ta imzalanması öngörülmektedir.

Konuyla ilgili önemli gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir